Aktuell information
Sopsorteringen av den enskilde bostadsrättsinnehavaren måste förbättras avsevärt. De flesta sköter sig men de få som inte kan skilja på plast, papper, matrester och kartong förstör för oss alla. Är du inte säker på var du ska lägga dina sopor så blir det bäst att lägga dom bland hushållssoporna.
Infarterna till vår gård är tillfartsvägar för insatsfordon och måste hållas fria!
Parkera aldrig så att bommarna och tillfartsvägen blockeras.
""""""""""""""""""""""""""""
Tänk alltid på brandfaran!
Lämna inte ljus brinnande utan uppsikt utan släck dem när du inte är i närheten. Var särskilt vaksam när barn och/eller husdjur rör sig i närheten av levande ljus.
Kontrollera regelbundet att din brandvarnare har fräscht batteri och fungerar. Om olyckan skulle vara framme kan den varna och rädda liv och hem.
Det är inte tillåtet att placera föremål i trapphuset eller i korridorerna på vinden. Dessa passager måste hållas fria.
""""""""""""""""""""""""""""
I vårt soprum får inga former av grovsopor placeras, ej heller elektriska produkter eller sådant som är miljöfarligt.
Stockholm Vatten och Avfall ansvarar för hämtning av hushållsavfall samt matavfall. Hushållsavfall (de tre stora gröna kärlen direkt till höger när man kommer in i soprummet) hämtas, d v s tömmes i sopbil, varje måndag. Matavfallet (de fem bruna kärlen längs höra väggen) hämtas, d v s tömmes i sopbil, varje torsdag.
Ragn-Sells tömmer återvinningskärlen för hushållsplast, kartong/wellpapp och tidningspapper en gång per vecka, kärlen för glas respektive metall varannan vecka..
Var NOGA med att sortera återvinningsavfallet och lägga det i rätt kärl. Blanda inte olika ämnen med varandra. Det medför ökade kostnader för oss.
Sopsorteringen måste fungera bättre. Kom ihåg att vika ihop kartonger så att även dina grannar får utrymme att kasta sitt skräp i rätt container. Tack för gott samarbete framledes!
Guide för sopsortering
Utgiven av Rang-Sells, som sköter återvinningen åt oss.(Stockholms stad sköter sophämtningen.)
Redigerad för att passa förhållandena i vår förening.
1. Rengör
Töm och skölj ur dina förpackningar om det behövs och låt dem torka.
Förpackningarna kan ha lång väg till återvinningsstationen och det är därför bra att det inte finns matrester och liknande som luktar illa och är ohygieniskt. Stinkande sopor vill vi undvika i soprummet.
2. Separera
Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt.
En glasburk med metallock är enkel att ta isär, plastkapsylen på pappförpackningar likaså, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar.
Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.
3. Platta till
Böj in vassa lock på konservburken och platta gärna till.
Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. Vik ihop kartonger (se bilderna överst på sidan).
OBS! Låt plast- och metallförpackningar ligga lösa i respektive container, inte samlade i exempelvis plastpåse. De ska eftersorteras ytterligare innan det är dags för återvinning.
4. Sortera
Ett enkelt och utrymmesbesparande sätt att källsortera är att samla alla förpackningarna i samma kärl. Sedan sorterar du i soprummet och lägger förpackningarna i rätt behållare.
""""""""""""""""""""""""""""
För återvinning av matavfall finns det fem kärl (bruna plasttunnor) i soprummet. Det har även delats ut speciella papperspåsar samt hållare för dessa. Dessa påsar ska användas endast för matavfall. Instruktioner finns att läsa på påsarna. Du kan även läsa informationen som finns i ett speciellt dokument, "Om kompostering", som nås via länk i högerspalten här på sidan.
Sorteringen gör att vi sparar på kostnaden för sophämtningen, samtidigt som vårt matavfall går till att producera biogasen som driver bussarna i Stockholm.
Behöver du fler påsar ska det finnas tillgängligt att hämta i återvinningslokalen. Finns där inga, anmäl till ditt portombud eller till soprumsansvarige Robert Lindberg i 6:an.
"""""""""""""""""""""""""""""
Avstängningstimers är installerade i tvättstugorna. Det betyder att strömmen till tvättmaskiner, mangel, torktumlare och torkskåp stängs automatiskt klockan 21.30. Anledningen till att vi genomfört denna åtgärd är att tvättstugorna använts efter tvättidens slut, ibland till och med efter midnatt, vilket upplevts som mycket störande för de kringboende. Tvättiden är slut 21.00, därefter ges en halvtimme till efterbehandling.
Det har även inkommit klagomål på att tvättstugorna inte städas ordentligt. Det är alltid mycket trevligare att komma till en välstädad tvättstuga och ansvaret ligger på alla som använder den.
"""""""""""""""""""""""""""""
Observera att det inte är tillåtet att tvätta bilen på gården!
""""""""""""""""""""""""""""
Cykelstället på gården måste hållas i ordning. Cyklarna får inte låsas fast i sidled, utan ska stå med framhjulet in i cykelstället. Det är bostadsrättshavarens ansvar att hålla ordning i sin bostad såväl som i omgivningarna, inklusive gården.
""""""""""""""""""""""""""""
I samband med takrengöringen som utfördes av LA Takvård under sommaren 2017 byttes också många slitna tegelpannor, vilket innebär att taket nu ska vara helt tätt och hålla i många år till.
Ett biologiskt nedbrytbart medel användes för att förhindra ny tillväxt av alger och lav. Växter på tak kan binda fukt och i värsta fall orsaka mögelangrepp på innertak och takstolar, men den risken ska nu vara eliminerad en tid framöver. Kontroll av takens kondition sker fortlöpande.
Rengöringen av taken var en punkt på den underhållsplan som styrelsen jobbar med. Det är dels en långsiktig plan som sträcker sig 30 år framåt i tiden, dels en mer detaljerad 5-årsplan.
""""""""""""""""""""""""""""
Styrelsen har regelbundna möten, normalt en gång per månad.
Är det något du önskar ta upp, anmäl det skriftligen och lägg lappen i den vita brevlådan i 8ans port.
Eller skicka via mail till alvsjobadet3@gmail.com.